3. Що найголовніше, що мені потрібно знати про початок годування та перше прикладання дитини до грудей після пологів?


Найважливіше для успішного початку грудного вигодовування – це дотримання вимог протоколів по догляду за здоровою новонародженою дитиною (ВООЗ і МОЗ): перше прикладання до грудей здійснюється якомога раніше протягом першої години після народження, коли дитина проявляє ознаки готовності до прикладання до грудей та знаходиться з матір’ю в контакті «шкіра-до-шкіри». Не треба примушувати дитину прикладатися до грудей, якщо він не проявляє цих ознак. Крім того, для забезпечення успіху грудного вигодовування важливими є такі умови:

  • годування дитини за вимогою, без обмеження частоти і тривалості годування
  • правильне прикладання дитини до грудей
  • спільне перебування матері і дитини в одній палаті, шкірний контакт, часте годування грудьми вдень та вночі
  • виключне грудне вигодовування та виключення будь-якого іншого харчування і пиття, крім молозива та грудного молока, ні до першого прикладання до грудей, ні між годуваннями
  • виключення використання накладок на соски, пляшок для догодовування та сосок-пустушок
  • підтримка прагнення матері годувати грудьми, навчання її навичкам, необхідним для цього (особливо з правильного прикладання, позицій для годування та відпочинку).

Джерела:

«Годування і харчування грудних дітей та дітей раннього віку» Методичні рекомендації для Європейського регіону ВООЗ з особливим акцентом на республіки колишнього Радянського Союзу – Kim Fleischer Michaelsen, Lawrence Weaver, Francesco Branca та Aileen Robertson, © Всесвітня організація охорони здоров’я, 2001 г. Оновлене перевидання, 2003 г. (стор. 176-179)

Наказ МОЗ України від 04.04.2005 № 152 “Про затвердження Протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною”