«Біла цятка» на соску


Photo: pixabay.com

? Досить часто трапляється, що під час застою молока мама чи консультантка з грудного вигодовування може помітити на сосках грудей так звану «білу цятку».

Що ж це таке, з яких причин може з’явитися, як попередити та що робити, якщо ця ситуація вже сталася?

? Вважається, що природа «білої цятки» може пояснюватися двома явищами, які часто пов’язані між собою та мають одну загальну причину.

? У першому випадку «біла цятка» з’являється при великих перервах між годуваннями або запізнілому спорожненні грудей, коли в самому молоці у вивідних протоках відбуваються зміни, які звичайні для будь-якого молока при довгому стоянні – молоко загущується через зворотнє всмоктування рідини в тканини грудей при довгому стоянні, розшаровується з утворенням на поверхні «плівки», що складається зі змінених білків молока. Ця плівка й утворює «пробку», яка може виглядати по-різному – від схожої на густу краплю жиру, або крупинку сиру, або навіть, при тривалому процесі, схожою на пісок або камінчик (зазвичай таку закупорку можуть назвати «кальцинатом»). При утворенні такої пробки молоко при спробі зціджування може виходити краплями або навіть зовсім не виходити, і тоді досить велика область грудей стає наповненою, твердою, набряклою.

? Якщо з моменту утворення закупорки минуло небагато часу, або це сталося через випадкову нерегулярну затримку з годуванням, а дитина смокче ефективно, то для того, щоб впоратися, зазвичай достатньо зробити щось для полегшення окситоцинового рефлексу, щоб молоко легше видалялося з грудей (тепле пиття, контакт шкіра-до-шкіри з дитиною, нетривалий теплий компрес на постраждалу частину грудей або зігрівання в дУші …) і прикласти дитину з максимально ефективним прикладанням, бажано в позі, коли підборіддя дитини спрямоване в бік ущільнення. Найчастіше цього достатньо, щоб завдяки смоктанню дитини закупорка вийшла або просунулася до виходу, звідки її вже досить легко можна буде дістати акуратними зціджувальними рухами, після чого під великим напором витікає молоко й настає полегшення. На закінчення буде добре на кілька хвилин прикласти холод до постраждалої частини молочної залози.

? У другому випадку те, що виглядає як «біла цятка» – являє собою тканини, змінені регулярною травматизацією, що призводить до утворення нашарувань з епітелію типу мозолів, які просочуються молоком та перекривають повністю або частково вихід з якогось протоку (чи декількох протоків). При цьому зазвичай тільки невелика частина грудей виглядає й відчувається ущільненою, а молоко виходить з утрудненням. Чим же травмуються постійно соски? Звичайно ж, найчастіше це відбувається при недостатньо ефективному смоктанні та некоректному захопленні грудей. Тому часто з такою «білою цяткою» не виходить справитися швидко, при смоктанні без змін груди спорожнюються погано, необхідна тривала робота по навчанню дитини ефективному смоктанню, а при застої може бути необхідність в зціджуванні при легкому масажі. Саму «білу цятку» можна пробувати розпарити та акуратно підчепити, щоб полегшити витікання молока. Після чого загоїти травмовані тканини допомагають повітряні ванни, змазування своїм молоком та робота над якісним прикладанням.

? А якщо є і травмування тканин соска неефективним захопленням, і регулярні затримки з годуванням та великі перерви між прикладаннями до грудей, тоді «біла цятка» може об’єднувати в собі ознаки і одного, й іншого.

? На закінчення можна сказати про профілактику. Звичайно ж, нею служить хороша організація грудного вигодовування, коли дитину з перших днів годують на вимогу, на перші сигнали готовності до прикладання та допомагають налагодити ефективне смоктання, без використання будь-яких замінників материнських грудей.

 

АвторкаМаргарита Лежепекова, консультантка з грудного годування, керівниця ГО «Життя Родини»