Допомога при лактостазі


Photo: Oksana Shufrych

? При виникненні лактостазу першим та головним заходом боротьби є ефективне спорожнення грудей. Як відомо, найефективнішою допомогою у спорожненні грудей є смоктання дитини в правильному прикладанні.

 

? Всі сучасні медичні протоколи наполягають, що при лактостазі, маститі і навіть абсцесі після операції необхідно продовжувати грудне вигодовування.

 

? Прі його неможливості з якихось причин (наприклад, дитина груди не бере або прикладання занадто болісно) або в якості додаткового допоміжного заходу може використовуватися зціджування.

 

? Протокол академії медицини грудного вигодовування з дій при лактостазі та маститі радить наступні дії щодо ефективного спорожнення грудей:

 

  • годувати грудьми частіше, намагатися прикладати спочатку до ураженої залози;
  • ✔ перевагу віддавати позі, у якій дитина розташована підборіддям до ураженої частини;
  • ✔ під час годування робити легкий масаж зціджувальними рухами від ураженої частини до соску;
  • ✔ для зняття набряку перед прикладанням до грудей використовувати лімфодренажний масаж – легкими ковзаючими рухами від соска в сторону лімфатичних вузлів;
  • відсутні жодні докази ризику для дитини при продовженні годування при лактостазі чи маститі, й навпаки, раптове припинення грудного вигодовування несе серйозні ризики виникнення абсцесу грудей для матері. Тому годування необхідно продовжувати, а в разі неможливості – регулярно зціджувати молоко руками або за допомогою молоковідсмоктувача.

 

? Якщо є підозри, що лактостаз міг перетворитися в мастит, необхідно звернутися до лікаря для встановлення діагнозу та можливого призначення антибіотиків.

 

АвторкаМаргарита Лежепекова, консультантка з грудного годування, керівниця ГО «Життя Родини»

? Джерела:

ABM Clinical Protocol №4: Mastitis, Revised March 2014

Документ ВОЗ «Мастит. Причины и ведение», 2000, Женева